Vizionati Serialul TV „THE ICON”

Va recomand un film despre icoana ortodoxa, asa cum nu am mai vazut pana acum. Este vorba despre Serialul TV „The Icon” (bazat pe cartea Episcopului sarb Jovan Puric „The icon of Christ – Human Face of God”), realizat la un standart foarte ridicat, asemenea altor documentare de pe glob, dar ceva mai artistic, cu o abordare „mai calda”, potrivita cu acest subiect.
Incepand cu 5 noiembrie ruleaza in fiecare sambata la Radio Televiziunea Serbia 2. Il puteti urmari si pe frumosul site dedicat acestei productii. Pana in momentul de fata sunt disponibile pe site doar primele doua episoade: „Holy images” si „Canons and Freedom”.
 

 
Aceasta serie de sapte episoade, marturisesc realizatorii, este o modesta contributie la înnoirea cinstirii icoanelor ortodoxe, o întâlnire cu frumusetea si profunzimea teologica a imaginilor sfinte ale Bisericii Ortodoxe.
Filmat pe strazile orasului, in studiourile de televiziune, in atelierele iconografice, în biserici, manastiri si muzee din Serbia, Muntenegru, Macedonia si Muntele Athos, documentarul ne mai prezinta imagini unice din arhivele Manastirii Sfanta Ecaterina din Sinai si din patrimoniul Galeriei Tretyakov din Moscova.
 

 
[Episcopul Jovan Puric este profesor asociat al Academiei Bisericii Ortodoxe Sârbe de Arte si Conservare din Belgrad, Departamentul Iconologie]


Tags: , , ,

 
 
 

Leave a Reply