Kancsura – Mărturisiri


Galeria photoART din Cluj-Napoca, situată în Piaţa Unirii la Nr. 10, et. 1, camera 18, găzduiește o expoziție de fotografie deosebită: Mărturisiri, semnată de pictorul Ştefan Kancsura.
Intenția artistului, cuprinsă în catalogul expoziției, ne lămurește și ne impresionează în același timp. Iată un fragment:
Astăzi când pământul, apele și vegetaţia suspină suferind din cauza ignoranţei omeneşti în plină criză morală eu vin de la ţară, de la Tureni, să împart cu Dumneavoastră trăirile mele, frumuseţi pe cale de dispariţie.
Am avut şansa prin har, să văd în profunzime, să văd scânteia divină în trupul fragil, trecător, în ochii unor oameni de la ţară. Strădania mea este să realizez un fel de acupunctură între lumina din sufletul acestora şi scânteia care sălăşluieşte în fiecare din noi. Stau uimit la poalele neformulabilului: Chipul, Sufletul omenesc, tresăririle tainice, infinite ale sufletului, sfinţenia vieţii.
Expoziţia poate fi vizitată pînă în 15 iulie 2012.

Ştefan Kancsura s-a născut în data de 19 august 1941, la Budapesta, şi a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specialitatea pictură, iar din 1968 este membru în Uniunea Artiştilor Plastici din România.


Tags:

 
 
 

Leave a Reply