Andrei Pleșu despre Părintele Anania

Eram foarte tânăr și-am perceput pe străzile Bucureștiului un personaj, despre care nu știam nimic, nu știam cine e, dar care se distingea net de tot ceea ce era împrejur. Era un domn foarte impunător, foarte elegant, îmbrăcat în costum alb – era vară -, cu o pălărie cu boruri foarte largi, cu un chip foarte puternic – n-aș vrea să vă smintesc, cred că avea, totuși, și un trabuc în mână – și părea din altă lume. Dar, în orice caz, părea un om de lume, în sensul de om întreg, de om care era prezent în duh, dar asta nu echivala cu o fragilitate existențială. Părintele Anania, dacă îmi dați voie să-l numesc așa, că așa mi-a rămas în gură și în minte, era un om întreg. Era un om viguros, un om care știa să afirme ceea ce avea de afirmat, un om puternic, un om care avea toate datele necesare ca să seducă pe cei pe care-i întălnea spre altă lume decât aceea din care se prefăcea, în mod generos, că face parte. Mi-a rămas în minte acest portret, pentru că pe vremea aia – suntem la sfârșitul anilor ’60, începutul anilor ’70 -, era greu să vezi pe străzile României și-ale Bucureștiului personaje de-anvergura și de farmecul ăsta. Asta a fost prima întâlnire. Și, în paranteză, fără să fac analogii forțate, cred că și Ștefan cel Mare, întemeietorul acestui așezământ, era tot cam așa, un om întreg. Nu cred că umbla ca o fată mare prin lume, diafan, manevrând rozuri neconvingătoare. Era, în felul lui, o fiară, și fiarele, uneori, sunt și semne bune ale Apocalipsului.

Fragment din prelegerea susținută de domnul Andrei Pleșu în sala mare a Muzeului Mitropoliei Clujului, 30 ianuarie 2013.


Tags: ,

 
 
 

2 Responses to “Andrei Pleșu despre Părintele Anania”

 1. Gravatar of Radu Radu
  19. February 2013 at 10:11

  Doamne ajuta!
  Drag parinte,
  Despre ce asezamant a vorbit A.P.? Ma nedumereste faptul ca a spus ca este intemeiat de (Sfantul) Stefan cel Mare.
  Cu urari de bine,
  Radu

 2. Gravatar of admin admin
  19. February 2013 at 15:41

  Era vorba despre Mitropolia Clujului.
  „Întemeietorul Mitropoliei Clujului a fost Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Şi înaintea lui au existat reşedinţe episcopale în Transilvania, care au apărut din raţiuni duhovniceşti şi au dispărut datorită vitregiei vremurilor.”
  Citeste in continuare aici

Leave a Reply