Toamna este sezonul marilor expoziţii

Rembrandt and the Dutch Golden Age
31 Octombrie 2014 – 15 Februarie 2015
Museum of Fine Arts/Szépművészeti Múzeum,
1146 Budapest, Dózsa György út 41
In cooperation with the Nationalmuseum, Stockholm, the Rijksmuseum,
Amsterdam and the Kremer Collection

Rembrandt-and-the-Dutch-Golden-Age

 

Nițel frustrat că nu pot să merg la Londra pentru a vizita Rembrandt: The Late Works (15 October 2014 – 18 January 2015), deschisă la The National Gallery, mă gândesc acum la un weekend pentru Rembrandt, la Budapesta. Vă aduceți aminte, weekendul dedicat lui Caravaggio a fost foarte reușit, iar expoziția Caravaggio to Canaletto – The Glory of Italian Baroque and Rococo Painting (26 October 2013 – 16 February 2014) surprinzătoare!
Sunt emoționat și nerăbdător, am aflat că expoziția găzduită acum de Szépművészeti Múzeum cuprinde cele două picturi recunoscute ca fiind primul și ultimul autoportret al genialului Rembrandt! (Primul autoportret l-a pictat în 1625, când nu împlinise 20 de ani, continuând această tradiţie în tot cursul vieţii, până la moarte.)

Cei care s-au bucurat de evenimentul organizat în 2014 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Rembrandt – Apogeul Artei Gravurii, au acum șansa să-i cunoască și paleta cromatică, să intre „în universul pâlpâind ca un tăciune” al singurului pictor care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis (Élie Faure).

Rembrandt-van-Rijn-Self-Portrait-1659-detail
[Rembrandt van Rijn – Autoportret, 1659, detaliu]

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606, Leiden – 4 octombrie 1669, Amsterdam) a fost un pictor și gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru și pentru desenele și gravurile sale. A trăit în „vârsta de aur olandeză”, timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene.
Pictorul REMBRANDT VAN RIJN a fost căsătorit cu Saskia van Uylenburgh, verişoara negustorului de artă, din 1634. Prin căsătorie, Rembrandt a pătruns în cercurile marii burghezii din Amsterdam. Cei doi s-au stabilit într-un cartier din vecinătatea celui evreiesc, într-o zonă a oraşului Amsterdam pulsând de viaţă, ceea ce a influenţat paleta de culori a maestrului.
Soţii Rembrandt au fost extrem de afectaţi de moartea primilor trei copii ai lor. După ce în 1641 Saskia naşte un copil sănătos, starea ei se deteriorează. Se îmbolnăveşte de tuberculoză şi moare la 14 iunie 1642. Succesele sale în pictură sunt întunecate de moartea femeii iubite, pe care a eternizat-o de atâtea ori în tablourile sale.
Rămas văduv, Rembrandt se îndrăgosteşte de educatoarea pe care o angajează pentru fiul său, Titus, Hendrickje Stoffels. Cei doi trăiesc ca soţ şi soţie, dar nu se căsătoresc oficial. Justiţia ecleziastică îi acuză de imoralitate, creditorii îl urmăresc tot mai insistent, relaţiile artistului cu beneficiarii se deteriorează şi ele.
În 1656 REMBRANDT VAN RIJN este ruinat. Colecţia sa de artă este scoasă la licitaţie şi vândută, operele îi sunt împrăştiate, dar el îşi continuă munca de creaţie. Din această ultimă perioadă datează “Sindicii postăvarilor” (1662), o serie de autoportrete şi “Logodnica evreică” (1665). Hendickje moare în 1663, urmată, cinci ani mai târziu, de fiul lui Rembrandt, Titus.
REMBRANDT VAN RIJN se stinge din viaţă la 14 octombrie 1669 într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Este înmormântat în Westerkerk, într-un mormânt nemarcat.

De curând, un portret realizat de Rembrandt a fost adjudecat pentru 22 de milioane de euro, la o licitaţie organizată la Londra de Casa Christie’s, acesta constituind un nou record mondial de preţ pentru artist.

 


Tags: , ,

 
 
 

Leave a Reply