Turn off TV – Turn on life

La insistentele copiilor mei am cautat intr-o vreme desene animate dublate in limba romana. Am gasit si desene frumoase – va recomand Nouky, un desen educativ, fara imagini sau cuvinte agresive –, insa am descoperit ca de fapt sunt o multime de desene animate pe care le credeam cuminti, nevinovate, care au lasat insa urme urate in comportamenul copiilor nostri.
De exemplu, dupa vizionarea celebrului 101 de Dalmatieni in limba romana, ne-am trezit ca fetita noastra spunea prin casa “Idiotilor! Imbecililor!”, exact cu intonatia Cruellei. Nici eu si nici sotia mea nu ne-am adus aminte ca ar fi cuvinte nepotrivite in acest desen. Ne aduceam aminte ca este un desen frumos, care ne-a placut candva…(Am patit la fel si cu alte desene, nu le mai amintesc aici.)
Ce era de facut? Am invatat de la alti pariti ca pentru a evita astfel de situatii au ales pentru copiii lor desenele in limba originala, nu in limba romana. Cred ca e o solutie buna.
Dar ce ne facem cand personajele desenelor sunt agresive?

 

 

Am citit de curand ca un grup de cercetatori din Germania a contabilizat cate lovituri au impartit Astérix si Obélix, aflati sub influenta substantei dopante preparate de druidul din satucul lor natal, si au numarat si ranile provocate victimelor lor. S-a stabilit cu precizie ca cei doi eroi au facut in cele 34 de povesti exact 704 victime. Studiul mai demonstreaza ca de cele mai multe ori exista o inadecvare intre lovitura aplicata si rana provocata. Asadar lectura albumelor de benzi desenate cu Astérix si Obélix poate da cititorilor tineri o perceptie eronata asupra realitatii. De pilda, un copil ar putea ramane cu impresia ca daca arunca o piatra in capul colegului antipatic, acesta s-ar putea alege, in cel mai rau caz, cu un cucui si cu o vaga ameteala. Cercetatorii concluzioneaza: “aceasta serie de benzi desenate contine scene de violenta” iar lectura lor constituie “un factor de risc”, prin urmare, trebuie practicata “moderat si cu precautie”.

Cei care au copii sau cei care predau in gradinite si scoli celor mici au descoperit deja aceste adevaruri cuprinse in studiul amintit, concluziile fiind valabile si pentru multe desene animate. Si am mai observat ca doar pana sunt mici mai putem sa ii protejam pe copii de toate aceste agresiuni si influente negative, iar cand cresc mai maricei si intra in colectivitati noi nu prea mai putem.
Imi amintesc de Teodora, o eleva cuminte de la scoala la care predau (intamplarea a avut loc in urma cu 9 ani cred, Teodora e acum studenta la Conservator si este solista vocala a trupei Lights Out din Cluj), care in clasa a 4-a mi-a marturisit: pana in clasa a 3-a nu stiam nici macar cuvantul “prost”. Va spun sincer, m-am mirat foarte tare, intrucat nu mi-am imaginat ca mai exista si astfel de exceptii fericite.

Mila Domnului!


Tags: , ,

 
 
 

3 Responses to “Turn off TV – Turn on life”

 1. Gravatar of iulian iulian
  26. September 2011 at 12:43

  Intodeauna vor fi personaje pozitive si personaje negative. Important e ca filmul sa nu faca apologia personajului negativ. Apoi, da, parintii trebuie sa explice…

 2. Gravatar of Dorin Dorin
  27. September 2011 at 23:55

  Am acasa cateva serii din “Lolek si Bolek” (Jim & Jam) pe care le-am gasit educative si nevinovate (99%). Tot timpul cand le vad imi amintesc de copilarie. Le recomand si … le pot pune la dispozitie.

 3. Gravatar of Mari Mari
  28. September 2011 at 20:42

  Am pus si voi pune copiilor filmele lui Miyazaki, chiar daca sunt ciudate si personajele ii pot speria uneori pe copii,am vazut privirile acestora fascinate de povestea derulata si reactiile de dupa film.
  Va recomand My neighbor Totoro.

Leave a Reply