Le renard et l’enfant

Duminica trecuta am vazut din tren o vulpe speriata. Pentru ca in compartiment era cineva cu o caciula imblanita, mi-am amintit de cand eram student la arte si vazusem o vulpe (moarta, cu ochii de sticla, cu labute si gherute) pe umerii unei doamne care participa la sfanta liturghie (era, desigur, blana unei vulpi). Mi-am zis: ce nepotrivit este sa vii la sfanta liturghie cu o mortaciune in jurul gatului, ma iertati… Apoi, tot atunci, prima imagine care mi-a venit in minte (cred ca intelegeti de ce) a fost icoana in care Moise este reprezentat in timp ce se descalta de sandale in fata rugului aprins.

Ei, daca tot vine iarna si doamnele ori domnisoarele adora vulpile in jurul gatului, ce frumos ar fi sa-si tricoteze niste fulare frumoase ca cele din imaginile de mai jos.

[Ca veni vorba de vulpi, ati vazut filmul Le renard et l’enfant? E minunat!]

 


Tags:

 
 
 

4 Responses to “Le renard et l’enfant”

 1. Gravatar of Mari Mari
  22. October 2011 at 17:39

  Atunci când Moise îşi descalţă încălţămintea în faţa rugului este ca şi cum ar renunţa la întreaga deşertăciune a bogăţiei lumeşti.

 2. Gravatar of admin admin
  22. October 2011 at 19:48

  Draga Mari,
  Sfantul Grigorie de Nyssa spune asa:
  “… harul luminii se indrepta spre amandoua simturile: el lumina vederea cu stralucirea razelor, iar auzul i-l lumina cu invataturi nemuritoare. Insa glasul acestei lumini il opreste pe Moise sa urce muntele, ingreuiat de incaltamintea sa din piele moarta. De aceea, dezlegandu-si incaltamintea din picioare, paseste astfel pe pamantul acela care stralucea de lumina dumnezeiasca.”

  Sigur, ma gandesc, nici noi nu putem sa ne prezentam oricum pe “muntele” sfintei liturghii…

 3. Gravatar of Mari Mari
  22. October 2011 at 22:20

  Interesant este ca gestul descaltarii s-a pastrat la musulmani,ei se descalta inainte sa intre in templu, e un gest de delimitare a doua lumi.
  Curios este si ca destul de des inainte de rugaciune imi vin in minte aceste cuvinte: „Scoate-ţi încălţămintea din picioare”

 4. Gravatar of Mari Mari
  23. October 2011 at 16:45

  Greu de inteles aceasta dezlegare a curelelor, mai ales daca ne gandim la Ioan botezatorul care spune ‘Nu sunt vrednic sa-i dezleg cureaua incaltamintelor”.Poate daca pornim invers de la a lega- cuvant care inseamna a pune o punte de trecere intere doua maluri/lumi,am putea intelege legaturile pamantene de care Moise trebuie sa se desparta, trebuie sa rupa puntile pe care le are cu lumea pentru a putea intra in iegatura cu sfintenia lui Dumnezeu.

Leave a Reply