Unde se află Dumnezeu?

„Dumnezeu e pretutindeni, știm lucrul acesta, dar de preferință se află în locuri neașteptate pentru noi. Îl aflăm în locuri, scene și momente unde în ruptul capului nu ne-am fi așteptat să fie. În locuri de taină cu armonii secrete, dar și în locuri slute și abjecte. În locuri de clar-obscur, prinse între indecență și neprihănire.”

„Hristos umple totul și se face simțit mai ales în mod neașteptat, paradoxal, subit. Există o stranie afinitate între Hristos și oamenii ori locurile smerite, nițel ciudate, unde-i place să irupă și să se facă în parte simțit. Astfel de locuri și de situații privilegiate se dezvăluie mai ales ociului neprevenit, neopacizat și neîngrădit de prejudecăți și temeri.”

„Îi place lui Hristos să se facă presimțit copiilor și poeților. Pe noi nu trebuie să ne smintească defel această paradoxie a Domnului, care întotdeauna s-a manifestat, în timpul vieții sale pământești, mai ales în mod cu totul altul decât acel presupus de logica noastră omenească atât de strâmtă și de aristotelică.”

[ Nicolae Steinhardt – Primejdia mărturisirii, Convorbiri cu Ioan Pintea, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1993, pp. 82-83 ]


Tags:

 
 
 

Leave a Reply