31 ianuarie – pomenirea IPS Bartolomeu


[foto: ignus]

 

Astăzi se împlinesc doi ani de când Părintele Mitropolit Bartolomeu a plecat la Domnul. Primul lucru pe care l-am făcut de dimineață a fost să cumpăr flori. M-am dus (pe la 9 a.m.) cu ele la catedrală, ca să le așez pe mormântul Părintelui, însă tare m-am mâhnit când am văzut că ușile de la cripta catedralei, acolo unde sunt mormintele vlădicilor, erau închise. Am intrat în catedrală, am întrebat-o pe doamna de la pangar de ce nu e deschisă cripta, că doar azi se împlinesc cei doi ani de la mutarea Părintelui Mitropolit la Domnul, însă mi s-a spus că abia duminică e parastasul. Cum slujba nu se terminase am așteptat, gândindu-mă că, poate-poate, se vor deschide ușile după aceea. Nu s-a întâmplat așa. Am plecat acasă, cu florile în brațe. Se făcuse deja ora 10. Am accesat siteul Radio Renașterea (post de radio înființat de Părintele Bartolomeu), și iarăși m-am întristat. Nicăieri vreo știre sau măcar o singură fotografie în legătură cu ziua de pomenire a Părintelui Mitropolit. Am scris imediat un email redacției Radio Renașterea, pe adresa din web-site, de la secțiunea „Contact”, redactie@radiorenasterea.ro, exprimându-mi tristețea pentru această neglijență din partea celor care lucrează într-o instituție înființată de IPS Părinte Bartolomeu. După aceasta am luat din nou florile și m-am îndreptat cu ele spre catedrală. Ușile de la criptă erau deschise. Desigur, m-am bucurat când am văzut și alte buchete de flori la mormânt.

În seara aceasta mi-am verificat emailul, să văd dacă am primit un răspuns din partea redacției Radio Renașterea, însă surpriză, again:
Sorry, we were unable to deliver your message to the following address.
<redactie@radiorenasterea.ro>: Remote host said: 550 5.1.1 <redactie@radiorenasterea.ro>: Recipient address rejected: radiorenasterea.ro [RCPT_TO]
Accesez apoi și siteul radioului. Între timp apăruse la categoria „Ultimele știri” un link ce duce către o singură pagină dedicată pomenirii Părintelui Mitropolit Bartolomeu. De aici am aflat că duminică, 3 februarie, „după Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca va fi oficiată o slujbă de parastas în care va fi pomenit și arhiepiscopul Nicolae Ivan. Slujba va fi oficiată de ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi PS Vasile Someşanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În același timp Arhiepiscopia Clujului a pregătit în luna februarie o serie de evenimente dedicate memoriei vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Primul eveniment va avea loc în 7 februarie de la ora 17 în sala mitropoliților a Muzeului Arhiepiscopiei Clujului. În cadrul întâlnirii prof. Vasile Dâncu va face o evocare a Mitropolitului Bartolomeu. Actori de la Teatrul Național din Cluj si din Turda vor lectura câteva fragmente din piesa de teatru «Meșterul Manole» semnată de Valeriu Anania.”


Tags:

 
 
 

Leave a Reply